Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Digesvaler forsinker sygehusbyggeri

En koloni af digesvaler har fundet frem til jordbunkerne på byggepladsen på Sydvestjysk Sygehus – og her har de slået lejr. Det forhindrer både maskiner og håndværkere i at arbejde.

Vestjydernes nye akutsygehus i Esbjerg skulle efter planen stå færdig i 2020, men byggeriet er blevet midlertidigt bremset af omkring 50 digesvaler.

Digesvalerne har bygget reder i en stor jordbunke på byggepladsen, og da digesvalen er fredet i yngleperioden fra 1. april til 31. august, bliver byggeriet forsinket.

Ubudne gæster
Digesvalen er den mindste af de danske svaler, og er en hyppig sommer- og trækgæst i Danmark. Den yngler kolonivis og normalt sker det i lodrette, sandede skrænter som grusgrave og jordbunker. Og det er nøjagtig det, der er sket på byggepladsen på Sydvestjysk Sygehus.

- Vi har en stor jordbunke liggende på byggepladsen, og det er her digesvalerne er flyttet ind. Det er selvfølgelig brandærgerligt, da det betyder, at vi ikke kan overholde vores tidsplaner, fortæller Svend Erik Nielsen, projektchef for Projektafdelingen for Sygehusbyggeri.

Projektafdelingen for Sygehusbyggeri har søgt dispensation hos Naturstyrelsen om at fortsætte byggearbejdet på trods af digesvalernes indflytning, men Naturstyrelsen står fast: Digesvalernes bo må ikke røres før ungerne har forladt rederne – hvilket de først gør i løbet af august måned.

 

Digesvale, Sydvestjysk Sygehus
Digesvaler kan grave redegange i op til en meter ind i skrænter og sandbunker, som her ved sygehusbyggeriet på Sydvestjysk Sygehus. Da fuglen er fredet i yngletiden, må dele af byggearbejdet indstilles indtil september.

Sygehusbyggeri forsinkes
Hvor store forsinkelserne reelt bliver på sygehusbyggeriet, er endnu uvist. 

- Det er for tidligt at sige noget om, hvor forsinket vi bliver. I værste fald kommer vores tidplan til at skride med op til et halvt år, lyder det fra en ærgerlig Svend Erik Nielsen.

- Vi har derfor hyret en naturkonsulent, der skal overvåge digesvalerne. På den måde kan vi holde øje med, hvornår de forlader jordbunken, så vi hurtigst muligt kan genoptage arbejdet og måske nå at indhente noget af den tabte tid.

Fakta om digesvalen
• Digesvalen ankommer som den første svale til Danmark i starten af april

• Yngler kolonivist i lodrette, sandede skrænter, f.eks. i grusgrave, morænebrinker, kystklinter og ved søbredder. Kan også etablere sig i jordbunker, der f.eks. skabes i forbindelse med byggeri

• Fredet i yngleperioden fra 1. april til 31. august

 

Siden er sidst opdateret 8-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring