Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Sengestue testes på Sydvestjysk Sygehus

Når Sydvestjysk Sygehus’ nye sengebygning står klar i 2019 bliver det med ensengsstuer til alle patienter. Men allerede nu er en fuld funktionsdygtig testmodel af den nye sengestue taget i brug på Medicinsk Sengeafsnit. Det giver medarbejderne god mulighed for at vænne sig til de nye forhold samt at teste en række nye koncepter.


I 2019 er det slut med flersengsstuer på Sydvestjysk Sygehus. I stedet får sygehuset 158 ensengsstuer, og dét stiller nye og andre krav til stuernes indretning og funktioner. Derfor er man allerede nu gået i gang med at teste fremtidens sengestue.

Brugergrupper var med fra start
Forud for teststuen på Medicinsk Sengeafsnit ligger et flerårigt samarbejde mellem patienter, pårørende og medarbejdere fra forskellige faggrupper.

- Tidligt i forløbet havde vi brugergrupper inde over udviklingen af sengestuen i den nye sengebygning. Vi ville skabe den bedste sengestue, og så syntes vi, det var nærliggende at inddrage de mennesker, der rent faktisk skal bruge stuen, fortæller Marianne Gjerstrup Thomsen, chefterapeut på Sydvestjysk Sygehus og projektejer på den nye sengebygning.

Resultatet blev en 20 m2 stor ensengsstue med tilhørende bad og toilet, og med god plads til, at pårørende kan overnatte på en sovesofa. To skabe på stuen er forsynet med alt, hvad personalet skal bruge – ting som tidligere lå i depotrum på gangene. En anden ting som også testes er ”bedside-registrering”, hvor personalet ved siden af patienten skal skrive i journalen imens patienten kan følge med på en skærm, samt et bespisningskoncept, hvor patienten opfordres til selv at hente sin mad i en madvogn.
  
Medicinsk Sengeafsnit tester
Mette Guldberg Bruun er social- og sundhedsassistent og har arbejdet 26 år på Sydvestjysk Sygehus.

- Jeg har jo været med fra gammel tid, hvor forholdene på sengestuerne var noget helt andet. Det er jo et privilegium at få lov til at arbejde på en stue, hvor der god plads til at arbejde med en patient. Her er alt, hvad vi skal bruge, så vi skal ikke længere bruge tid på at løbe efter tingene, fortæller Mette Guldberg Bruun og fremhæver især den ro, der er på ensengsstuen:

- Stuen er meget hjemlig og her er ro til, at patienten kan komme sig. Og så det er rart for både os og patienten, at vi kan snakke sammen uden at 2-3 andre patienter er med på en ”lytter”.

 

Mette Guldberg Bruun, teststue 740
Mette Guldberg Bruun, social- og sundhedsassistent på Sydvestjysk Sygehus, er glad for den nye stue.


I god tid
Marianne Gjerstrup Thomsen lægger ikke skjul på, at al implementering tager tid. Især når man laver om på, hvordan plejepersonalet har arbejdet i årevis.

- Vi håber at ved at teste i god tid, så får vi luset ud i sengestuens ”børnesygdomme” sådan at omvæltningerne ikke bliver så store, når vi flytter, fortæller Marianne Gjerstrup Thomsen, som løbende evaluerer på teststuen.

Mette Guldberg Bruun er enig i, at stuen kræver noget tilvænning, men at det sker hurtigt:

- Tingene står anderledes, men det vænner man sig hurtigt til. Jeg er ikke i tvivl om, at patienten her på stuen har de mest optimale forhold. Her er dejligt at være, og jeg nyder at arbejde på stuen.

 

Teststue, SVS
Teststue på Medicinsk Sengestue.
 
Teststue, SVS
De nye ensengsstuer i den nye sengebygning får eget bad og toilet. FAKTA OM ENSENGSSTUEN
• Sydvestjysk Sygehus får 158 ensengsstuer i den nye sengebygning, som står færdig i 2019

• Alle stuer vil være indrettet med eget bad og toilet

• Pårørende får mulighed for at overnatte på en sovesofa på stuen

• Undersøgelser og behandling sker på stuen og dermed skal patienten ikke transporteres unødigt rundt på sygehuset

• Samtaler mellem plejepersonalet og patient, behandling osv. vil ske uden ”tilskuere”

• Patienten bliver på en ensengsstue udsat for mindre støj
 


Siden er sidst opdateret 8-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring