Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Små mellemåltider skal øge patienternes appetit

Sydvestjysk Sygehus tester et bespisningskoncept, der blandt andet skal få patienter med nedsat appetit til at spise mere. Det kræver ekstra energi at blive rask, og derfor serveres dagens tre mellemmåltider for patienterne på deres sengestuer. De foreløbige testresultater er positive.

Serveringsvognen er nøje pakket og klar til at køre rundt til patienterne på Medicinsk Sengeafsnit. I dag kan patienterne vælge imellem rabarber/jordbærkage med flødeskum, skyrdessert, en ostemad og småkager.

I sygehusets køkken har ernæringsassistent Sally Johansen tilberedt og anrettet dagens andet mellemmåltid, der kl. 14.15 skal serveres på sengestuerne på Medicinsk Sengeafsnit.

- Det halve af det at blive rask, er at få noget næring – noget godt at spise, fortæller Sally, imens hun topper de sidste portionsanrettede rabarber/jordbærkager med flødeskum.

Nu er hun klar til at køre ned på Medicinsk Sengeafsnit.

 

Mellemmåltid, bespisningskoncept 1
I køkkenet forbereder Sally Johansen dagens mellemmåltider til patienterne på Medicinsk Sengeafsnit.
 

Mellemmåltidet kommer helt ind på sengestuen
Sally banker på døren ind til en sengestue:

- Goddag de damer, så er det kaffetid. Kan jeg byde på noget? Spørger Sally.

Den ene patient takker nej til rabarber/jordbærkagen på grund af manglende appetit, men vil gerne bede om en småkage.

Patienten svarer i rosende vendinger, da hun bliver spurgt, hvad hun synes om mellemmåltiderne:

- Det er simpelthen luksus, at personalet kommer ind på stuen og tilbyder os noget at spise. Der er altid noget forskelligt at vælge imellem, og det hele er lækkert og indbydende anrettet. Vi har ikke noget at klage over.

 

Mellemmåltid, bespisningskoncept 2
Små, flotte portionsanrettede mellemmåltider skal friste patienter til at spise mere. 
 

På Sallys tur rundt på sengestuerne er der enkelte patienter, der takker nej til mellemmåltidet. Ifølge afdelingsøkonoma på Sydvestjysk Sygehus, Susan Strebøl, er det helt naturligt, at appetitten er nedsat, når man er syg:

- Ofte er det sådan, at lysten til mad ikke er så stor, når man er syg. Indlagte patienter har et øget energi- og proteinbehov, og derfor er det rigtig vigtigt, at de bliver tilbudt lidt ekstra i løbet af dagen, sådan at de får energi til at blive raske. Og er det blot en småkage, patienten har plads til, så er det bedre end ingenting.


Fornyet fokus på mellemmåltiderne
Jannie Lindberg Christensen er designingeniør, ansat i Projektafdelingen for Sygehusbyggeri og projektleder på det nye bespisningskoncept. Hun påpeger at sygehusets mellemmåltidstilbud ikke er nyt:

- Nogle afdelinger serverer allerede mellemmåltiderne for patienterne, og andre afdelinger anvender ”selvbetjeningsprincippet”, hvor patienterne selv skal hente deres mellemmåltid. Vores øgede fokus på patienternes mellemmåltider skyldes derimod en undersøgelse, som sygehusets kost- og ernæringsgruppe foretog i 2016. Her viste det sig, at 50 procent af de adspurgte patienter på Sydvestjysk Sygehus kun var blevet tilbudt ét eller færre mellemmåltider, fortæller Jannie Lindberg Christensen.

- Og når vi samtidigt ved, at ca. 40-60 procent af patienterne er sengeliggende, og derfor ikke kan gøre brug af et selvbetjeningsprincip, er der god grund til at servere de tre mellemmåltider på stuen – og at informere patienterne om, at de bliver tilbudt de tre mellemmåltider.

Informationen om de tre mellemmåltider får patienterne på en flyer, der ligger på deres morgenmadsbakke.

 

Mellemmåltid, bespisningskoncept 3
Sally Johansen, ernæringsassistent på Sydvestjysk Sygehus, kører om eftermiddagen rundt med serveringsvognen på de enkelte sengestuer og tilbyder patienterne et mellemmåltid.
 

Samarbejde mellem køkken og plejepersonale
Når Sally om eftermiddagen kører rundt på sengestuerne med serveringsvognen, har hun en fra plejepersonalet på Medicinsk Sengeafsnit ”lige i hælene”, der fra væskevognen tilbyder patienterne en tår at drikke.

Dagens to øvrige mellemmåltider sørger plejepersonalet selv for at få serveret for patienterne.

Ifølge Susan Strebøl sikrer det tværfaglige samarbejde, at den enkelte patient bliver tilgodeset.

- Det er en styrke, at det er en fra køkkenet og en fra plejepersonalet, der om eftermiddagen serverer mellemmåltidet for patienterne. Os fra køkkenet ved, hvad maden indeholder, og plejepersonalet ved, hvad patienterne må få at spise. Der kan være patienter der er fastende, væskereduceret, har allergi eller er diabetikere. Ved at køkken og sengeafsnit samarbejder, kan vi tilbyde den enkelte patient det, de har brug for – og vigtigst af alt: Patienterne får mulighed for at vælge det, de har lyst til.


Øget indtag af mad
De foreløbige testresultater fra Medicinsk Sengeafsnit er positive:

- Vi har undersøgt om det har en positiv effekt på patienternes tilvalg og indtag af mad, at de får mellemmåltidet serveret på tre faste tidspunkter. Indtil videre kan vi se, at 85-95 procent af de patienter, der vælger at få et mellemmåltid, spiser det, de får serveret. Det er rigtig pæne tal, lyder det fra Jannie Lindberg Christensen.Næste skridt i test af bespisningskonceptet er ”patientens minibar” – et lille køleskab på Medicinsk Sengeafsnit, hvor patienter selv kan forsyne sig med yoghurt, frugt, drikkevarer og små desserter. Patientens minibar er et ekstra supplement til Sydvestjysk Sygehus’ øvrige bespisningsmuligheder.
 

Fakta om det nye bespisningskoncept
I forbindelse med opførelsen af Sydvestjysk Sygehus’ nye sengebygning, testes en række nye koncepter som skal gøre sig gældende i den nye sengebygning.

Medicinsk Sengeafsnit er udvalgt til at fungere som testfelt frem til 2019, hvor blandt andet det nye bespisningskoncept testes og tilpasses, inden det implementeres i den nye sengebygning i 2019.

Det nye bespisningskoncept består primært af tre hovedmåltider samt tre mellemmåltider. Mellemmåltiderne serveres på tre faste tidspunkter: Kl. 10.00, kl. 14.15 og kl. 20.00.

De tre mellemmåltider serveres på sengestuerne.

Patienterne har fortsat mulighed for bespisning 24/7.

 



 

 



 


Siden er sidst opdateret 4-7-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk