Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilProjekterpilSygehusbyggeri på Sydvestjysk SygehuspilNyhederpilFirearmet kollega hjælpes på plads af kirurger, sygeplejersker og byggefolk

Firearmet kollega hjælpes på plads af kirurger, sygeplejersker og byggefolk

På operationsgangen på Sydvestjysk Sygehus har kirurger, sygeplejersker og byggefolk de sidste par måneder arbejdet tæt sammen, for at indrette den kommende stue til sygehusets nye operationsrobot. Brugerinddragelse og 1:1-modeller sikrer en højere kvalitet i byggeriet af personalets fremtidige arbejdsplads.


På Sydvestjysk Sygehus skal der gøres plads til ny teknologi: En operationsrobot af mærket ”Da Vinci Surgical System”, som kan operere patienter med millimeters nøjagtighed, bliver i fremtiden kirurgens forlængede arme, som bag en skærm, styrer robottens bevægelser.


Men inden robotten får de skarpe instrumenter i hænderne, skal de fysiske rammer være på plads. For at sikre at stuen, hvor robotten skal placeres, bliver helt optimal, har en brugergruppe bestående af byggefolk og sygehuspersonale, slået sig sammen om byggetegningerne og bygget en 1:1-model – en såkaldt mockup – af stuen.


Fra streg til virkelighed
For byggefolk er det ingen sag at læse en byggetegning, men for sygehuspersonale, der til daglig arbejder med mennesker, kan det være svært at gennemskue og forestille sig, hvordan en fremtidig operationsstue kommer til at se ud.


- Overordnet set, handler det om at sørge for, at alle får en forståelse for, hvordan operationsstuen med den nye robot kommer til at se ud, og hvordan rummet kommer til at fungere. I den proces er brug af mockup rigtig god, fortæller Helle Senius Madsen, projektleder i Projektafdelingen for Sygehusbyggeri.


Helle Senius Madsen har tidligere i sin karriere som bygningskonstruktør haft arbejdet med mockups, men ikke nær så detaljeret som på Sydvestjysk Sygehus. Detaljemængden kommer af, at personalet på sygehuset inddrages i byggeprocessen:


- Vores fornemmeste opgave er at bygge de bedste forhold på den nye operationsstue. For at kunne gøre det, er vi nødt til at inddrage det personale, der skal arbejde der.

 

Operationsrobot 1
Helle Senius Madsen fra Projektafdelingen for Sygehusbyggeri (th) har stået i spidsen for en brugergruppe bestående af repræsentanter for det personale, der skal arbejde på operationsstuen.  Brugergruppen består af både sygeplejersker og kirurger, men også af personale fra Teknisk Afdeling og Medicoteknik.
 
Vigtigt samarbejde
En af dem, der har været med i brugergruppen er Solvej Bergen. Solvej Bergen er afdelingssygeplejerske på Central operationsgangen, men er – trods det blå hospitalstøj – ikke helt uerfaren, når det kommer til byggeri.


- Jeg arbejdede engang på en privatklinik i Herning, hvor vi skulle bygge nyt. Da var jeg med til alle byggemøder og vi testede også ting af undervejs i byggeprocessen, fortæller Solvej Bergen.


- Byggeri og sygehusdrift er to meget forskellige verdner, der møder hinanden. Men for at skabe den mest optimale operationsstue, er vi afhængige af hinanden og hinandens faglige ekspertise – også selvom man til tider er uenige, lyder det fra Helle Senius Madsen.


Det er Solvej Bergen helt enig i:


- Det er godt at have flere og andre øjne på et projekt. Der er altid nogen der spotter noget man selv har overset, og andre er gode til at stille de rette spørgsmål. Det er sådan noget, der sætter gang i processen og gør, at vi får en rigtig fin stue ud af det.

 

Operationsrobot 2
I brugergruppen vedrørende placering af ny operationsrobot og indretning af tilhørende operationsstue, har i alt 19 mennesker deltaget. De kommer alle fra forskellige steder på sygehuset og byggeverdenen, og bidrager med vidt forskellige fagligheder. 
 
 
Medejerskab og forståelse
Brug af mockup og inddragelse af brugergrupper sikrer også et medejerskab for det, der i fremtiden bliver personalets arbejdsplads.


- Brugergruppen og mockuppen gør, at der kommer noget medejerskab ind omkring operationsstuen og robotten. Man kan ikke få alt, hvad man ønsker sig, og nogle gange må man give sig. Men når man er med i processen, så er det lettere at finde forståelsen frem. Det har stor betydning, at man har sagt sin mening og er blevet hørt.


- Jeg håber, at vi ender med en operationsstue der fungerer og hvor personalet har lyst til at arbejde, slutter Solvej Bergen.

 

Operationsrobot 3
Fordelene med mockups er flere. Ved at bygge i 1:1 findes eventuelle fejl tidligt i processen og kan rettes til, inden håndværkerne for alvor går i gang. Man undgår derved ombygninger eller tilretninger efterfølgende. En mockup sikrer også forståelse for et givent byggeprojekt, da man kan se, hvordan tingene kommer til at se ud. 
 
 
Fakta om mockuppen på Central operationsgangen
Lige inden sommerferien blev byggefolk og sygehuspersonale enige om den nye operationsstues udformning og indretning. Mockuppen blev affotograferet og -tegnet og håndværkerne er således gået i gang.


Sydvestjysk Sygehus’ nye operationsstue forventes færdigt i uge 39.

 

Operationsrobot 4

En robot af mærket Da Vinci Surgical System bliver fast inventar på Sydvestjysk Sygehus.
  


 


Siden er sidst opdateret 8-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring