Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Lymfødembehandling for uhelbredeligt syge patienter i eget hjem

Information fra Palliativt Team, Sydvestjysk Sygehus
 

Lymfødembehandling, Palliativt Team SVS

  

 

 

Lymfødembehandling
Ødem betyder hævelse, og dermed er et lymfødem en hævelsestilstand forårsaget af en ophobning af lymfevæske i vævet pga. et beskadiget lymfesystem. I forbindelse med kræft kan et lymfødem opstå efter kirurgisk fjernelse af lymfeknuder / lymfekar, stråler og indvækst af tumorer. Således er et lymfødem en kronisk tilstand.
Lymfødembehandling handler helt overordnet om at begrænse følgerne af et skadet lymfesystem. Herunder begrænsning af hævelsens omfang samt lindring af de symptomer der kan følge med.
Behandlingen omfatter i hovedtræk manuel drænage, bandagering og vejledning i hensigtsmæssige og simple øvelser samt hensyn i dagligdagen. Der er ligeledes fokus på hudens tilstand, da den er særlig udsat, når der er lymfødem.
Behandlingen kan suppleres med eller overgå til kompressionsmateriale i form af støttestrømper og – ærme, bevilget af kommunen. Lymfødembehandleren er behjælpelig med at udfylde ansøgning om bevilling.


Målgruppe
Tilbuddet er til patienter med behandlingskrævet lymfødem, der har fået bevilget plejeorlov efter servicelovens § 119, samt deraf bevilget dækning af egenbetaling til fysioterapi iht. servicelovens §122. Patienten må i forvejen ikke være tilknyttet Palliativ Team.


Henvisning
Læger kan henvise til lymfødembehandling i eget hjem. Henvisningen sendes til Palliativt Ambulatorium, SVS Esbjerg; mærket ”lymfødembehandling”.


Behandler
Behandleren er uddannet fysioterapeut og certificeret lymfødembehandler med ansættelse i Palliativ Team, Sydvestjysk Sygehus.


Samarbejde
I tilbuddet samarbejder fysioterapeuten med hjemmesygeplejerske, praktiserende læge, samt bandagist ved behov for kompressionshjælpemidler.
Tilbuddet indeholder ikke involvering af øvrige faggrupper i Palliativt Team, SVS.


Behandlingssted
Behandlingen vil oftest foregå i folks eget hjem. Hvis patientens funktionsniveau er til det, kan behandlingen også foregå ambulant i Palliativt Ambulatorium.


Kontakt
Du kan kontakte Palliativt Team Esbjerg, Fysioterapeut Lis Tangsgaard Hvenegaard på
telefon 7918 2668.

Mandag - torsdag kl. 09.00-14.00
Fredag kl. 09.00-12.00

RSD SVS logo


Siden er sidst opdateret 30-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring