Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Patienter tager for sig i minibar

På Sydvestjysk Sygehus har man testet et køleskab, der byder patienterne på snacks døgnet rundt. Initiativet hedder ”Patientens minibar”, og skal være med til at sikre, at patienter får ekstra kalorier under deres indlæggelse.

Det ser fristende ud, som køleskabet står der med hylderne fulde af skåret frugt, yoghurt, kage, nødder, kakaomælk og proteindrikke.

Og det er nøjagtig dét, køleskabet på Sydvestjysk Sygehus skal: Friste patienter til at tage for sig af retterne – for det kræver energi at blive rask.

Patientens minibar
Køleskabet kaldes ”Patientens minibar”, og står på gangen på Medicinsk Sengeafsnit. Minibaren er fyldt med en række forskellige snacks og drikkevarer, og er en del af et bespisningskoncept, der testes på sengeafsnittet.

- Jeg synes minibaren er en alletiders ide! Det ser lækkert og fristende ud, og det er dejligt at have mulighed for at få lidt at spise, hvis man bliver sulten, lyder det fra Anett, der er patient på Medicinsk Sengeafsnit.

Kris, der også er patient på Medicinsk Sengeafsnit, er helt enig med Anett:

- Jeg synes det er rart, at jeg ikke behøver at forstyrre personalet, hvis jeg får lyst til noget at spise eller drikke. Jeg kan selv gå ud og hente det, jeg har lyst til.

 

Patientens minibar

Patientens minibar har åbent døgnet rundt, og skal være med til at sikre, at patienterne har mulighed for at få mad, hvis lysten melder sig.

 

- Patientens minibar er et supplement til dagens tre faste hovedmåltider og tre mellemmåltider, og skal udelukkende ses som en ekstra service til patienterne, forklarer Jannie Lindberg Christensen, der er projektleder på det nye bespisningskoncept på Sydvestjysk Sygehus.

 

Jannie Lindberg Christensen er ingeniør og ansat i Projektafdelingen for Sygehusbyggeri.

Det er i forbindelse med opførelsen af Sydvestjysk Sygehus’ nye sengebygning, at Jannie Lindberg Christensen i samarbejde med køkken- og plejepersonale på Sydvestjysk Sygehus har udviklet, og nu tester, et bespisningskoncept, der skal implementeres i den nye sengebygning i 2019.

Patientens minibar er netop blevet godkendt til at være en del af bespisningskonceptet.

 

Patientens minibar
Patientens minibar er altid fyldt op med snacks og drikkevarer. Alle patienter opfordres til at forsyne sig i køleskabet – og på alle tider af døgnet. 
 

Appetitten svinger
Indlagte patienter har et øget energi- og proteinbehov og derfor er det vigtigt, at patienterne får ekstra mad i maverne. Men det kan være svært, hvis appetitten er lille.

- Syge patienter har behov for ekstra energi, men vi oplever ofte, at appetitten svinger. Det er ikke alle patienter der er sultne til de faste måltider, men måske først på andre tidspunkter af dagen, lyder det fra Lene Lomholt, social- og sundsassistent på Medicinsk Sengeafsnit.

Og det kan Kris nikke genkendende til.

- Jeg får mange piller om morgenen, og selvom jeg er sulten, så har jeg ikke lyst til et større morgenmåltid. Men en proteindrik kan jeg få ned. Og de står i køleskabet, så sådan en henter jeg selv.

Lene Lomholt er ikke tvivl om, at Patientens minibar har en positiv indvirkning på patienterne og deres indtag af mad:

- Der er noget selvstændighed over, at man kan gå ud i køleskabet og tage det, man har lyst til. Man føler sig mindre syg, når man kan hente sin egen mad, lyder det fra Lene Lomholt, som påpeger, at sengeliggende patienter får hjælp af personalet.

 

Patientens minibar
Små overskuelige portioner skal friste patienter til at tage for sig i minibaren. Særligt chokoladekage og æblebåde hitter blandt patienterne. 
 
 
Positive testresultater
Jannie Lindberg Christensen har testet bespisningskonceptet på Medicinsk Sengeafsnit siden november 2016. I slutningen af juni i år blev Patientens minibar introduceret på sengeafsnittet, og efter en testperiode kunne det bekræftes, at Patientens minibar har den ønskede effekt:
 
- Vi har målt på afsætningen i minibaren og på, om patienterne spiser mindre til de faste hoved- og mellemmåltider, fordi de i stedet har forsynet sig i minibaren. Men vi kan se, at tilbuddene ikke påvirker hinanden, lyder det fra Jannie Lindberg Christensen og fortsætter:
 

- Og det er positivt, da det betyder at patienterne altså takker ja til dagens faste hoved- og mellemmåltider, og går i Patientens minibar. Det betyder i sidste ende, at minibaren virker efter hensigten, da patienterne får lidt ekstra indenbords – det ekstra, der er så vigtigt.

 

FAKTA

  • Patientens minibar er et initiativ iværksat af Sydvestjysk Sygehus’ kost- og ernæringsgruppe i 2016. Minibaren blev testet på Kirurgisk og Medicinsk Gastroenterologisk Sengeafsnit med positivt udfald, og minibaren blev derfor implementeret i testforløbet af et nyt bespisningskoncept.
     
  • Frem til 2020 ud- og ombygges Sydvestjysk Sygehus til et moderene akutsygehus. Gamle bygninger renoveres, en ny sengebygning er under opførelse og nye koncepter udvikles og testes.
     
  • Medicinsk Sengeafsnit er udvalgt til at fungere som testfelt frem til 2019, hvor blandt andet et nyt bespisningskoncept testes og tilpasses inden det implementeres i den nye sengebygning, der står færdig i 2019.
     
  • Det samlede bespisningskoncept består af:
  • Tre hovedmåltider på faste tidspunkter
  • Tre mellemmåltider på faste tidspunkter
  • Patientens minibar, der er åben 24/7
  • Er patienten eksempelvis til undersøgelse under de faste hovedmåltider, er der 24/7 mulighed for få et andet hovedmåltid
     
  • Patientens minibar er netop blevet godkendt til at være en del af det samlede bespisningskoncept.

Siden er sidst opdateret 12-12-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk