Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
Sydvestjysk sygehus Til Region SyddanmarkTil forsiden

Trigeminusneuralgi

Hvad er trigeminusneuralgi?
Trigeminusneuralgi (TN) er betegnelsen for jagende smerter i en eller flere af de tre grene fra ansigtets følenerve (nervus trigeminus).

Hvordan viser smerterne sig?
Smerterne er meget voldsomme og sidder i enten venstre eller højre side og de varer typisk i få sekunder. Der kan forekomme talrige anfald på en dag.
Imellem anfaldene kan der være en murrende baggrundssmerte. Trigeminusneuralgi er betegnelsen for jagende smerter i en eller flere af de tre grene fra ansigtets følenerve.

Smerterne mistolkes ofte i starten som kommende fra tænder eller bihuler med heraf følgende unødvendige behandlinger, inden diagnosen stilles.
Smerterne udløses ofte ved tygning, vask af ansigtet, tale, tandbørstning, barbering og kold blæst, men kan også forekomme uden stimulation.
Smerterne kan komme og gå. Der kan optræde forværring af tilstanden eller du kan opleve smertefrihed i perioder af måneders varighed. Ved lægeundersøgelsen findes ofte normale forhold.

Hvad er årsagerne til trigeminusneuralgi?
TN kan skyldes tryk på trigeminusnerven. Dette forårsages oftest af et blodkar til lillehjernen. Det antages, at trykket skader nerven således, at der sker en slags kortslutning mellem de nerver, der opfatter f.eks. berøring og de nerver, der opfatter smerter. På denne måde kan uskyldige stimuli som f.eks. let berøring af huden medføre smerte. I en del tilfælde kan man imidlertid ikke finde årsagen til smerterne.
 


 

Information om behandlingsmuligheder
Behandling med carbamazepin  (åbner i nyt vindue) 
Carbamazepin (Tegretol depot eller Trimonil Retard) anvendes til behandling af nervesmerter.

Behandling med gabapentin (åbner i nyt vindue)
Gabapentin anvendes til behandling af nervesmerter.

Behandling med lamotrigin  (åbner i nyt vindue)
Lamotrigin (Lamictal) anvendes til behandling af nervesmerter.

Behandling med oxcarbazepin (åbner i nyt vindue)
Oxcarbazepin (Oxcarbazepin, Trileptal, Apydan) anvendes til behandling af nervesmerter.

Behandling med pregabalin (åbner i nyt vindue)
Pregabalin (Lyrica) anvendes til nervesmerter
 

 Siden er sidst opdateret 14-11-2018Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring