Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

SVS satser stort på demensområdet

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 9. februar 2018

Sydvestjysk Sygehus skal være et demensvenligt et af slagsen. Over de næste par år skal sygehusets medarbejdere have et kompetenceløft, der sikrer en endnu bedre modtagelse og behandling af demente patienter. 1.250 medarbejdere skal gøres til demensvenner. Et team på syv går forrest i arbejdet.  
 

SVS-NYT
Projektleder, Janne Buck Christensen (i midten) sammen med sit demensteam. Fra venstre sygeplejerske Dorthe Kirkegaard Katzmann, ergoterapeut Maria Lietzen Jensen, sygeplejerske Sarah Lilholm, Janne Buck Christensen, Karina Kjærgaard Lauridsen, fysioterapeut, sygeplejerske Anne Hougaard Jegsen og ergoterapeut, Anine Houstrup Pejstrup.
 

Uddannelsen af mindst 23 demensambassadører og 1.250 demensvenner skal sammen med et særligt uddannet demensteam på syv sikre, at Sydvestjysk Sygehus når i mål, når et nyt, stort demensprojekt ved udgangen af 2019 skal evalueres.

I denne uge er det syv mand store demensteam samlet for første gang. Det udgøres af tre sygeplejersker, to ergoterapeuter, en enkelt fysioterapeut og projektleder Janne Buck Christensen – alle med stor erfaring fra det kliniske arbejde i huset. I løbet af projektperioden skal de gennemføre tre modulkurser på diplomniveau blandt andet et pædagogisk modul, der kvalificerer dem til at varetage undervisning og oplæring af deres mange kolleger. Det er nemlig i høj grad teamets medlemmer der skal bære demensprojektet ud i huset og dermed klæde deres kolleger endnu bedre på til arbejdet med demente patienter, som der kun bliver flere af i tiden fremover.

Fra Den Nationale Demenshandlingsplan har SVS modtaget 4,7 millioner kroner til projektet, og de skal nok få ben at gå på, for der
er
brug for et kompetenceløft på demensområdet.

-Det er på tide, det kommer, for man fornemmer klart et behov i huset i forhold til, hvordan vi skal håndtere de demente patienter. Selv kommer jeg ofte til kort. For eksempel når det kommer til samarbejdet med de demente patienter. Tiden der er til rådighed, omgivelserne og vores ressourcer sætter ligesom de rammer, som vi skal samarbejde under og det kan være en udfordring, siger Anine Houstrup Pejstrup, ergoterapeut og medlem af Demensteamet.    

Ambassadører og venner
Teamet skal blandt andet klæde mindst 23 demensambassadører på til at kunne fungere som sparringspartnere for deres kolleger i dagligdagen ligesom de skal understøtte afdelingsledelserne og bidrage til igangsætning og implementering af tiltag og metoder, der kan optimere demente patienters forløb på sygehuset.

Teammedlemmerne får også til opgave at gå forrest i jagten på de 1.250 kolleger på sygehuset, der alle skal være såkaldte demensvenner - en "titel" man opnår efter at have gennemført et kortere kursus, der blandt andet udstyrer deltagerne med en række værktøjer til, hvordan man bedst hjælper dementramte mennesker.


Hverdagens udfordringer 
Et af projektets mål er, at demente patienter skal opspores tidligere, så der kan sættes ind med hjælp og om muligt behandling. Et andet er, at sygehuset generelt skal være endnu bedre til at tage imod patienter med demens.
Dagligt udfores medarbejdere i deres arbejde med demente patienter. For eksempel kan noget så enkelt som en blodprøvetagning eller anlæggelse af drop være en kæmpe udfordring – nogle gange en umulighed – fordi de demente patienter modsætter sig i stedet for at samarbejde.
   

- Det betyder indimellem, at man helt må opgive og så sættes en uhensigtsmæssig behandling måske i gang, så ved at vi bliver bedre rustet til arbejdet med demente patienter, vil deres forløb og behandling også få en højere kvalitet, siger Anne Hougaard Jegsen, sygeplejerske i Demensteamet.

Sammen med sine teamkolleger vil hun uden tvivl møde udfordringer i løbet af projektperioden, der løber til udgangen af næste år – der skal nemlig arbejdes meget med adfærd, og den slags kan som bekendt være en svær størrelse at ændre på.

- Det handler meget om, at vores adfærd skal ændres. Vi møder patienterne med en forventning om, hvad de skal, men ofte lader det sig ikke gøre med demente patienter. Vi kan ikke forvente, at de ændrer deres adfærd, men vi kan ændre vores egen. Hvis jeg kommer frustreret ud fra en stue, fordi noget ikke har ladet sig gøre, så skal jeg måske kigge på min egen adfærd, siger Sarah Lilholm, sygeplejerske i teamet.
    

Ligesom så meget andet plejepersonale kan også hun indimellem føle, at tiden ikke helt slår til, men i teamet er der bred enighed om, at der skal gøres op med argumentet ”det har vi ikke tid til”, når det gælder det fremtidige arbejde med demente patienter.

- Jeg tror faktisk, at hvis vi lærer at ændre vores adfærd til noget mere hensigtsmæssigt i forhold til de demente patienter, så vil det i sidste ende spare os noget tid, fordi vi i højere grad samarbejder, siger Sarah Lilholm.

Der er officielt kickoff på demensprojektet fredag den 16. marts 2018 kl. 10.30-12.30. Pressen vil modtage en invitation til dette i uge 10.     

SVS-NYT
Demensteamet er samlet for første gang i denne uge.

Siden er sidst opdateret 18-6-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk